Ribe Landevej 39, Thulstrups Palæ, 6100 Haderslev - Unique Living

VILLAER I SÆRKLASSE

Ribe Landevej 39, Thulstrups Palæ, 6100 Haderslev
25. maj 2020

Unikt pragtpalæ med historie og fantastiske omgivelser

750 m2 bolig med stor charmerende sydvendt park, beliggende til 263 ha sø med bådebro, privat strand samt søbred

Eksklusiv privatbolig, evt. mulighed for erhverv. 5840 m2 direkte til vandet. Mulighed for frasalg af 2 medfølgende byggegrunde

 

Enestående liebhaverejendom med god beliggenhed:

500m til indkøb, golfbane. 1000m til strøget. 3 min. til E45. 12 min. til Kolding syd.

Et ganske enestående palæ byder velkommen

Den håndlavede, smukt udskårne hoveddør med sandstensportal tager imod sammen med entreen med det otte skakternede marmorgulv og den kunstfærdige radiator. I trappepartiet ca. 8 meter til loftet.

Denne meget smukke bolig, ”Thulstrups palæ”, på 750 m2 er opført i 1930 af byens daværende borg- mester, Landsretssagfører Thulstrup, der fungerede som en af den tids bykonger gennem 17 år.

Thulstrup var en del af H.P. Hanssens delegation til Rigsdagen i Berlin, hvor han arbejdede på at få Sønder- jylland tilbage på danske hænder. Det lykkedes, og Thulstrups dansksind viste sig igen under 2. verden- skrig, hvor ejendommen husede modstandsfolk på ugt. Han opførte ejendommen i gennemført klassisk stil – med symmetri langs en langstrakt central midterakse og vendt mod sydvendt skrånende park og sø.

Inspirationen er den klassiske italienske arkitekt Palladio og følger hans forbilledlige ide om et klassisk, elegant landsted, hvis park skråner mod syd med fald mod vandet. Palæet fascinerer kunsthistorikere og arkitekter, som besøger stedet. Bygningskroppen er essentielt set tre øjet, idet den åbner sig op mod parken, hvilket muliggør fantastiske lysindfald. Oplevelsen fuldendes, når man træder indenfor.

Den anerkendte arkitekt Peder Gram forestod med kyndig hånd opførslen i klassiske eksklusive materialer såsom jurakalk, eg, lærk, kobber, granit, marmor, antikke kakler, relie er og sandsten, håndskårne udsmyk- ninger og håndlavede messingarbejder. Stedet fremstår som hovedbygningen på en bedre dansk herregård – med smuk helhed og unikke detaljer.

Murværket er fornemt med håndstrøgne og håndbrændte sten i chancerende farver.

Ejendommen er beliggende på en ca. 5840 m2 stor grund, som består af gårdsplads, park, haveskov og smuk natur ved søen. Her kan man fra egen bro sejle til byens centrum, til Dyrehaven med dens væld af udkigs- punkter over tunneldalen eller til den smukke gourmetrestaurant Damende. Søbredden er privat, uforstyrret, og bådebroen kan evt. huse en større båd. Her yngler et utal af fuglearter, og det er den dejligste plet.

Søen står i forbindelse med Haderslev Fjord og er med sine 260 ha. den tredjestørste i Sønderjylland samt den mest artsrige til glæde for bl.a. lyst skere. Som lodsejer har man båd- og skeret.

Dyrelivet i parken er et kapitel for sig med egern, ænder, rådyr og skehejren, der oftest bor på broen. En herlighed, man sjældent kan opleve magen til, og en udsigt, der bliver ved med at betage, årstid efter årstid.

Boligen på i alt 750 etagem2 fremtræder smuk og er nænsomt restaureret af den nuværende ejer med res- pekt for arkitekturen og sin oprindelige karakter. Man træder ind i havesalen, som åbner sig mod parken.

Havesalen er med sin pejs et smukt syn. Pejsen er et unika skabt til stedet og et stykke kunst i sig selv (spe- cialister berettede ifbm. restaurering om forventet auktionsværdi på niveau med mindre parcelhus), udført i mandshøjde med yderst sjældne håndlavede antikke iser og relie er, hvis produktion ophørte i 1700-tallet. De centrale relie er eksisterer kun i eet yderligere kendt eksemplar, som forendes på Schackenborg Slot.

Boligens indretning består, foruden havesalen, i stueetagen af stue, herreværelse, stor spisesal –
alle smukt restaurerede og helt originale med stuk, radiatorskjulere, udskårne gerichter, håndlavet messingar- bejde og otte gulve. Dertil kommer havestue med udsigt til sø og haveskov/park samt gæstetoilet, anretter- gang. Ligeledes forendes helt nyt køkken i højglans og eg.

Underetagen, som har fri facade over terræn mod syd og dobbeltdøre mod parken, er indrettet med boligdel som indeholder spa- og workoutafdeling med ottepersoners spapool, sauna og badefaciliteter. Dertil depot- rum, kontorer, teknikrum, vinkældre. Underetagens muligheder er mange med god loftshøjde og godt lys.

Førstesalen indeholder master bedroom i afdeling for sig med stort badeværelse og værelse, som oplagt kunne indrettes som walk-in closet. Dertil ndes yderligere opholdsstue/bibliotek og ere værelser, heri- blandt ét med direkte udgang til stor balkon med en fantastisk udsigt mod søen.

Natursceneriet er i konstant forandring, og hver årstid byder på nye oplevelser. Ejendommen er beliggende i Tunneldalene, en kuperet istidsformation. Der er mange smukke ud ugts- og gåture nærved, f.eks. Hinde- made (søkomplekset her spænder over 6 km), Dyrehaven, Tørning Voldsted mv. Søen på 300 ha blev op- dæmmet i ådalen i 1452 for at muliggøre en mølle på slottet, som dengang lå skråt over for ejendommen i den årrække, hvor Christian III boede på stedet. Kun lodsejere, af hvilke der er relativt få, har bådret i søen, hvor skeforekomsten er rigelig. Bådebroen er dimensioneret til og har tidligere huset en lystyacht.

Lidt om ejendommens historie:

Det fortælles om borgmesteren, at han var lidt drilsk af natur. Under anden verdenskrig, når han som øvrighedens lokale repræsentant k besøg af besættelsesmagten i palæet i tjenstligt ærinde, bød ham dem på en cigar – vel at mærke i en kasse af mærket Davido , en kendt jødisk fabrikant. Ren sjov og ballade var det dog ikke. Han fandt efter krigen ud af, at han var på den o cielle liste over de mænd, tyskerne planlagde at henrette, hvis de besluttede sig for at overtage lokaladministrationen.

Det bemærkes også ved, at borgmesteren, der normalt arbejdede i sit herreværelse med den karakteristiske karnap, sad med sit skrivebord vendt mod vejen, hvor han havde et godt overblik og en skarpladt Colt 45-revolver i højre skrivebordssku e. Og ufarligt har det heller ikke været. Foruden kontakt til modstandsbevægelsen tjente et værelse i underetagen mod søen som interimistisk bolig for modstandsfolk, der var gået under jorden. På et tidspunkt boede også en svoger, der var aktiv modstandsmand, her, før han kunne komme til Sverige. Det var således indrettet, at de hurtigt kunne smutte væk via søen, hvis der kom uventet besøg.

Men for det meste var huset nu et festligt sted og rammen om en stor glad familie. Her var desuden to fastboende tjenestefolk, foruden en fastboende barnepige. To måneder om året boede her også en sypige, som syede tøj til herskabet, særligt i silke, og det fortælles, at her fandtes det mest overdådige udvalg af de bedste klæder. For også at yde blev det bestemt, at der skulle sys to sæt af alt tøj til børnene – det ene sæt blev så givet til værdigt trængende børn i byen.

Ikke kun indretningen med havesalen, detaljerne og den sydvendte park vidner om en særlig sans for livsnyderi. I underetagen ndes der et rum, som oprindeligt har været bygget som vinkælder tempereret til rødvin og dertil en helt seperat vinkælder tempereret til hvidvin,
et rum særligt til optimal opbevaring af æbler fra en lille æbleplantage mellem palæet og vejen. I anrettergangen fandtes et apparat til opvarmning af tallerkner før servering, så de havde den helt rette temperatur. Her var alle moderne bekvemmeligheder, som vi i dag måske tager for givet, men som dengang var en mere sjælden luksus.

 

Kontakt Mægleren