Møllegårdsvej 2A, 7080 Børkop - Unique Living

VILLAER I SÆRKLASSE

Møllegårdsvej 2A, 7080 Børkop
8. december 2014

Enestående palæ ved Vejle Fjord

Denne pragtvilla er i en liga for sig selv, og henvender sig til den særlige liebhaver, som ikke blot vil have noget unikt – men går efter det helt enestående, der ikke findes magen til. Denne villa har både størrelsen, historien og beliggenheden til at opfylde selv den mest kræsne køber.

Villaen og omgivelserne har en spændende historie. Det er professor Christian Kellers gamle embedsbolig, også kaldet ”professorboligen”, der var hovedsæde for De Kellerske Anstalter i Brejning mellem Vejle og Fredericia. Huset er omgivet af en stor, smuk park.

De nuværende ejere, har efter de overtog stedet gjort meget for ejendommen, så den i dag står total renoveret og med respekt for de oprindelige tanker og bygninger og i harmoni med omgivelserne.

Ejerne fortæller om den store ombygning:

”Der var påbegyndt en stor renovering af huset, inden vi overtog ejendommen. Dog har det alligevel været et kæmpe projekt at få færdigt. Vi har brugt rigtig mange ressourcer og timer på at få det til at være i tråd med den historie, som præger stedet”.

Det er tydeligt, at hjemmet står parret meget nær. Et palæ som dette skal behandles med respekt og omtanke. De udtrykker:

”Vi plejer at sige, at dette sted skal æres. Når man ærer et sted, har man kærlighed for det. Vi har siden første dag, vi oplevede huset og omgivelserne, været helt vild med arkitekturen og beliggenheden. Vi er meget privilegeret over at bo og være en del af denne historie omkring ejendommen”.

1240 etagemeter

Når man ankommer til ejendommen, mødes man af en stor port, som afskærmer den offentlige vej med villaens store indkørsel. Allerede når man kommer ned af bakken fra Brejning, ser man det imponerende palæ med den store skovsø i front. Man er med det samme klar over, at denne ejendom er noget helt særligt og man mærker allerede på afstand historien vingesus og områdets storhed.

Hele området er videoovervåget, og man kan kun komme til huset igennem den store elektriske port. Denne er moderne og står i smuk kontrast til resten af huset.

I det hele taget har de nuværende ejere gjort et stort arbejde for at genskabe villaens oprindelige karakter, men har også været gode til at supplere med moderne og personlige detaljer. Noget som er med til at give hjemmet sjæl og nærvær.

Selvom stedet er stort, så er selve nærværet i hjemmets detaljer utrolig påfaldende. Både ude som inde.

Showroom erhverv

 

Stueetagen er registreret som erhverv og rummer 10 store værelser, et stort moderne industrikøkken, to halls, gæstetoiletter og separat lejlighed til au pair. I dag drives underetagen af nuværende ejer, som har indrettet de mange smukke stuer som eksklusive showrooms i samarbejde med danske designhuse. Parret forklarer om projektet:

”Vi var begge enige om, at alle huset kvadratmetre skulle bruges. Det er en historisk bygning, så vi overvejede længe, hvordan vi bedst mulig kunne indrette stueetagen samtidig med at bygningens oprindelige æstetik blev bibeholdt. Denne måde, hvorpå vi får smukt dansk design til at komplementere de historiske stuer, fungerer rigtig godt.”

Kælderen er indrettet med stort bryggers, dobbelt garage, to store vinkældre, værksted, en særlig indendørs skydebane på 15 meter, billardrum samt sikret jagtværelse.

Familien bor på 1 sal, som er beregnet til privat bolig. Her er fantastisk hyggeligt med fritliggende bjælker, som blandt andet pryder den store stue. Hele overetagen er nyrenoveret som resten af huset. Der er en helt speciel stemning når man står i det store åbne køkken/alrum. Her er rart at være, og som i resten af villaens mange rum har parret formået at gøre hvert enkelt rum overskueligt og hyggeligt. På trods af husets 1.240 m2 føles ingen af rummene som store balsale uden varme og nærvær. Det er en meget imponerende oplevelse. Ejendommens private bolig omfatter foruden stor stue og køkken-alrum, master bedroom, tre børneværelser og tre badeværelser.

Opholdsstue

Stueplan og første sal har gulv i brede Dinesen egeplanker, mens kælderen har gulv i granit. Al belysning er lavet af Louis Poulsen, og der er BeoLink installeret i alle rum.

Haveanlæg på godt tre hektar

Parret har en stor passion for parken, som tilhører ejendommen. Her har de virkelig sat deres eget præg på den enorme grund.

Parken

Haveanlægget er på helt præcist 3,38 hektar. Vi starter på den smukke nordvendte terrasse, som ligger lige foran huset. Her har man det store udsyn over hele haven og direkte udsigt til fjorden, den oplyste multibane, hvor man kan spille fodbold, tennis, volleyball mm. Man kan ikke blive andet end imponeret over det fantastiske byggeri og de smukke detaljer, som der er blevet gjort meget for at fremhæve. Et af de oprindelige elementer, som er tilbage i original stand, er taget som er et skiffertag fra 1892. Belægningen omkring ejendommen og ikke mindst rundkørslen, er udført i gamle danske brosten og er oplyst med parklamper.

Parret, som begge oprindeligt er fra lokalområdet, har gjort meget for at læse op på historien og detaljerne omkring huset. De har fundet det spændende og de mener, det har været deres lod, nu hvor de er og bliver en del af villaens historie.

Vedrørende parken har de nuværende ejere etableret hele haven fra et vildnis til et smukt anlæg. Blandt andet er her lagt 20.000 påskeliljeløg, 60.000 tulipan- og krokusløg samt flere sorter af anemoner og vintergækker. Ydermere er her plantet 500 kvm med vilde blomster, en kirsebærlund, frugtespalier, vinstokke og endeligt 250 gamle, danske frugtbuske. Der er lavet stier rundt i hele parken.

På den måde følger haven naturens gang og man kan, foruden bladene på træerne, nyde forskellige farver i haven næsten hele året. Vi har besøgt stedet flere gange, og haven står altid som et nyt maleri. En meget involverende oplevelse hver gang.

”Vi er begge ude mennesker, og vi nyder naturen og udsigten til fjorden hver eneste dag. Vi har plads omkring os, både ude og inde, og det betyder meget for os. Det var også hele denne pakke som gjorde, at vi faldt for stedet og købte huset i sin tid” fortæller ejerne med begejstring i stemmen.

Professor Christian Kellers gamle embedsbolig er i en liga for sig. En ejendom i denne klasse skal man tage meget seriøst, og man skal ville den. Det er uden tvivl én af de mest eksklusive og ekstravagante liebhaverejendomme i Danmark – og vi vil vove den påstand, at det er svært at finde samme antal kvadratmetre i den klasse til de samme penge nogen andre steder. Vi kan kun anbefale seriøse liebhavere at tage ud og opleve stedet.

Historien bag Professor Kellers embedsbolig

Professor Christian Kellers gamle embedsbolig er en vigtig del af historien om De Kellerske Anstalter i Brejning

Ejendommen er opført i 1889 som embedsbolig til professor Christian Keller med familie. Christian Keller (1858–1934) var uddannet læge, og blev leder af De Kellerske Åndssvageanstalter, (senere De Kellerske Anstalter), grundlagt af hans far, døvepædagog og cand. theol. Johan Keller.

Oprindelig opstod De Kellerske Anstalter i København, hvor pastor Johan Keller i 1800-tallet startede sit arbejde med åndssvage og døvstumme. Sønnen Christian Keller ville have en anstalt i Jylland, og i 1889 besluttede man ved lov at oprette en anstalt i Jylland.

Myten fortæller, at Christian Keller ved et tilfælde fandt området ved Brejning. Han skulle efter sigende have sejlet på Vejle Fjord og set området fra vandet. Herefter skulle han have utrykt, at dette område måtte være ”det skønneste sted i Danmark”.

Ved udflytningen af ”De Kellerske Anstalter” til Brejning ønskede man at opbygge en helt ny type anstalt, som skulle være selvforsynende. Der oprettedes således efterhånden udover bygningerne til beboerne også dampvaskeri, elektricitetsværk, bageri, landbrug mv. Der var en skarp differentiering mellem de enkelte afdelinger, og stedet blev betragtet som en mønsteranstalt i Europa.

Efterhånden som anstalten voksede, opstod der i nabolaget en større by, beboet af gifte funktionærer, håndværkere og andre med tilknytning til anstalten. Her blev nu opført villaer, indrettet butikker og hotel, og indbyggertallet voksede kraftigt. Brejning blev med tiden til en helt lille verden for sig selv. Afsondret fra omverdenen og med en befolkning, der var fortrolig med sine åndssvage naboer. For enden af byen lå den lille portnerbolig, som Christian Keller havde fået opført ved indgangen til anstalten. Den markerede den tydelige grænse, der afgjorde, om man boede i Brejning eller Brejning. Herinde på anstaltens område boede de åndssvage patienter, de ugifte plejere, lægerne og det administrative personale.

For folk udefra var anstalten et lukket område medmindre man havde et ærinde, og verden udenom var lukket land for de åndssvage.

Christian Keller var en pioner indenfor det danske åndssvagevæsen, og var bl.a. medvirkende til at de mange institutioner, som behandlede de åndssvage. blev en del af de offentlige myndigheder allerede i 1898. Han var også ophavsmand til internatet for seksuelt løsagtige kvinder på Sprogø.

Tjenesteboligen var hovedsæde for De Kellerske Anstalter, som lå placeret i dette område ned til Vejle fjord. Professor Keller var øverste leder på stedet. Stedet er blevet udbygget med tiden. I 1932 var professorboligen ikke længere stor nok, og der blev bygget ud, så der blev mere plads til bl.a. administrationslokaler.

Igennem områdets knap 100-årige historie som åndssvageanstalt viser en opgørelse, at cirka 13.400 patienter har passeret institutionen. Da De Kellerske Anstalter var på deres højeste, var der ca. 1.800 beboer og 1.200 ansatte, dog gik området mere eller mindre i forfald efter 1980, hvor antallet af patienter gradvist forsvandt.

Det nye Kellers Park

I 2002 overtog nogle projektudviklere, heriblandt Dan Brockdorff og Urup Developments, området. Deres idé omfattede eksklusiv livsstil og luksusboliger.

Kellers Park

I dag er området landkendt – sågar verdenskendt i visse kredse – på grund af det 5 stjernet hotel ”Comwell Kellers Park” samt områdets generelle arkitektur. Dette område udstråler liebhaveri på første klasse.

Midt i det naturskønne område troner ”Professorboligen” over området som et prægtigt palæ med et smukt parkanlæg.

 

Kilde: (Oplysninger til denne artikel er bl.a. indhentet fra Dansk Forsorgshistorisk Museum)